CORONA STOPPAR HEMMA-VM I VOLTIGE

VM och Junior-EM i ridsportgrenen voltige 2020 ställs in. Mästerskapen skulle avgöras på svensk hemmaplan på Flyinge utanför Lund 29 juli – 2 augusti i år. Beslutet att ställa in mästerskapen är fattat med anledning av den osäkerhet och de restriktioner som råder såväl i Sverige som internationellt på grund av coronaviruset och den pågående covid-19-pandemin. Beslutet har tagits av VM-arrangören Svea Voltigeklubb med stöd av Svenska Ridsportförbundet och det internationella ridsportförbundet FEI.

– Det är så sorgligt att FEI:s internationella mästerskap i voltige för både seniorer och juniorer har fallit offer för coronapandemin, säger Bettina De Rham, FEI Vaulting Director. Men vi har all förståelse för skälen bakom beslutet och vi förstår också hur mycket vånda som ligger bakom det. Vi vet att dessa nyheter innebär en stor besvikelse för hela voltigevärlden och alla berörda, men trots detta är vi säkra på att det inte dröjer länge innan FEI-flaggan vajar över Flyinge igen.

I många länder råder fortsatta restriktioner för idrottande, träning med hästar och resande. Tävlingar tillåts inte och inte heller större folksamlingar. Omständigheterna gör det inte möjligt att arrangera ett större idrottsevenemang under smittskyddsmässigt säkra och sportsligt rättvisa former.

– Vi är bedrövade över att tvingas ställa in mästerskapet i sommar, säger Ted Velander, ordförande i Svea Voltigeklubb och organisationskommittén för VM/JEM 2020. Vi har arbetat så hårt för detta sedan vi fick VM och JEM för tre år sedan. Vårt svenska VM-lag och alla individuella VM- och EM-aktuella voltigörer har gjort en sådan målmedveten satsning mot 2020. Jag skulle säga att laget är i sitt livs form just nu.

Flyinge Kungsgård är också en uppskattad tävlingsplats med anrik hästmiljö, stora arenor, permanenta stallar och alla nödvändiga faciliteter. – Vi har dessutom en väldigt erfaren och väl intrimmad tävlingsorganisation efter fyra års tävlingar på Flyinge med svenska och nordiska mästerskap och internationella CVItävlingar, säger Ted Velander. Vi har också haft ett starkt sponsorstöd genom alla år från Event in Skåne och Lunds kommun.

Även Svenska Ridsportförbundet beklagar nödvändigheten att ställa in sommarens mästerskap på hemmaplan, men står bakom beslutet.
– Det är väldigt tråkigt att behöva ställa in ett internationellt mästerskap, framför allt i en gren som vänder sig till många unga utövare. Organisationskommittén har lagt ner ett hårt jobb för att förbereda mästerskapet, och vi hoppas kunna återkomma med nya planer framöver, säger Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet.

Redan köpta biljetter till sommarens VM/JEM återbetalas. All biljetthantering sköts via bokningsföretaget www.tickster.se.
– Och sedan hoppas vi naturligtvis på att få förtroendet från FEI att få arrangera ett mästerskap i voltige i nära framtid igen, bara världen kan komma igenom den här förlamande pandemin och allt blir lugnare. Vår stab står redo, säger Ted Velander.

Flyinge 7 maj 2020

OSÄKERT LÄGE FÖR VM OCH JEM I VOLTIGE I SVERIGE I SOMMAR

I månadsskiftet juli-augusti ska Sverige enligt planerna stå värd för VM och JEM i ridsportgrenen voltige på Flyinge i Skåne. Tävlingen pågår under fem dagar, 29 juli – 2 augusti, och väntas samla cirka 600 tävlande och 150 hästar. Situationen med anledning av Coronaviruset skapar osäkerhet kring evenemanget. Det slutliga beskedet om att genomföra eller inte genomföra tävlingarna fattas av det internationella ridsportförbundet FEI. Alternativen är kunna hålla mästerskapen enligt plan, att eventuellt flytta dem framåt i tiden, eller att tvingas ställa in VM/JEM 2020. Det internationella förbundet FEI väntas tillkännage ett beslut i frågan veckan efter påsk.

 

Pernilla Linder Velander

PRESSKONTAKT

pernilla@flyingehus.com

0708640600​

Scandinavium 2020-02-21

Foto: Roland Thunholm.

SVENSK VOLTIGE PÅ VÄRLDSARENAN

VM-LAGET TEAM SVEA GÖR UPPVISNING I GÖTEBORG

VM och JEM i voltige 2020 avgörs i Sverige i sommar. 28 juli – 2 augusti går mästerskapen. 650 tävlande och 150 hästar väntas till Flyinge i Skåne.

Nu på lördag visar det svenska VM-laget upp sig på Scandinavium. Sex superstarka, viga tjejer och en häst. Musik från Cirque de Soleil. Delar av den kür som gav fjärdeplatsen på EM 2019.

VM-LAGET I VOLTIGE. GÖTEBORG HORSE SHOW. LÖRDAG 22 FEBRUARI KL 12.54.

Efter uppvisningen pressträff med VM-laget. Scandinavium, Media Center. Kl 13.30.

Välkomna att träffa och prata med de sex tjejerna i laget och deras linförare.

Pernilla Linder Velander

PRESSKONTAKT

pernilla@flyingehus.com

0708640600​